Fastned naar de rechter om laadstations Shell

De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s Fastned sleept de staat voor de rechter. Het bedrijf is het er niet mee eens dat Shell nu van de overheid ook laadstations mag plaatsen. Shell wil deze stations plaatsen bij de locaties plekken waar ze nu al een benzinestation hebben staan.

Fastned heeft de concessie voor tweehonderd laadstations in ons land. Tot op heden hebben zijn er ongeveer 60 gerealiseerd.

Fastnet is het er niet mee eens dat Shell nu zomaar ook een vergunning heeft gekregen om snellaadstations te plaatsen. Zij eisen dat Shell deze laders niet gaat gebruiken of zelfs weg moet halen. Ze vinden het vreemd dat Shell nu ook zomaar stroom mag gaan verkopen op de vergunning die ze op dit moment hebben om brandstof te verkopen. Fastnet mag als stroomleverancier nu ook niet ineens zomaar benzine verkopen.

Fastned heeft al langer ruzie met de overheid over het plaatsen van shops bij de laadpalen. Ze denken daarbij aan toiletten en een ruimte waar je koffie en broodjes kunt kopen. Rijkswaterstaat heeft daar geen vergunning voor afgegeven. Fastned heeft daar een rechtzaak over gewonnen. De rechter oordeelde dat die afwijzingen niet voldoende was onderbouwd en dat Rijkswaterstaat de aanvraag opnieuw moet behandelen. Rijkswaterstaat is vervolgens toen in beroep gegaan bij de Raad van State.