Fastned verliest rechtszaak Shell om laadstations

Bron Parool.nl

Shell mag vier laadpunten voor elektrische auto’s plaatsen bij verzorgingsplaats ‘De Hackelaar’ langs de A1 in Muiden. Zo oordeelde de rechtbank.

Uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s Fastnet had Shell voor de rechter gesleept. Het bedrijf vondt het onder andere onterecht dat Shell stroom gaat verkopen op de vergunning die ze hebben om brandstof te verkopen. Fastned heeft via een loting vergunning gekregen voor het plaatsen van tweehonderd laadstation in Nederland. Hiervan zijn er meer dan zestig langs de snelwegen gerealiseerd. De verzorgingsplaats ‘De Hackelaar’ deed tijdens de loting niet mee, omdat niet duidelijk was hoe de inrichting van het terrein eruit zou zien.

Volgens Fastned had exploitant De Wegman van het Shell-tankstation helemaal geen vergunning mogen krijgen. Dit omdat de vergunningsaanvraag van Fastned in 2011 nog in behandeling was.

De rechter oordeelde dat een energielaadpunt als basisvoorziening én als aanvullende voorziening kan bestaan. Ook stelt de rechter dat er per verzorgingsplaats meer dan één aanbieder kan zijn. Dit mag ook in combinatie met een benzinestation of met een wegrestaurant. De rechter is ook van mening dat het nog niet zeker was of Fastned de vergunning anders wel zou hebben gekregen, omdat er nog meer gegadigden waren.

Fastnet vindt dat er hier sprake van onbehoorlijk bestuur. Zij menen dat toen de aanvraag van de oliemaatschappij kwam, er ineens heel snel iets geregeld was.